ZARANJ - De stad Zaranj in het zuidwesten van Afghanistan is dinsdag getroffen door een reeks zelfmoordaanslagen.

Daardoor zijn zeker 36 doden en 66 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn 21 burgers en 15 Afghaanse militairen en agenten, aldus de gouverneur van de provincie Nimroz.

Zaranj is de hoofdstad van Nimroz. De stad ligt op enkele kilometers van de grens met Iran. In het woestijngebied zijn veel drugssmokkelaars en moslimextremisten actief.

Ten oosten van Nimroz liggen de gevaarlijkste provincies van Afghanistan, Helmand en Kandahar. Wie de aanslagen hebben gepleegd en wat hun doel was, is nog niet bekend.

Gelijktijdig

Volgens de provinciale politie wilden in totaal 11 mensen gelijktijdig een aanslag plegen. ''Veiligheidsdiensten hebben er maandagavond twee gedood en vanochtend drie anderen opgepakt. Drie wisten zichzelf tot ontploffing te brengen en drie anderen werden neergeschoten'', meldde een politiechef.

Zaranj is de hoofdstad van Nimroz. De stad ligt op enkele kilometers van de grens met Iran. In het woestijngebied zijn veel drugssmokkelaars en moslimextremisten actief. Ten oosten van Nimroz liggen de gevaarlijkste provincies van Afghanistan, Helmand en Kandahar.

Kunduz

Op een markt in de provincie Kunduz is dinsdag een bom tot ontploffing gebracht. Zeker negen burgers kwamen daardoor om het leven, 36 anderen raakten gewond. Volgens de regionale politie was de aanslag het werk van de radicale Talibanrebellen. De bom ontplofte in het district Archi, ten noordoosten van de provinciehoofdstad Kunduz-stad.

In Kunduz zijn enkele honderden Nederlandse militairen gelegerd. Zij leiden er Afghaanse politieagenten op.