'Noorse premier moet aftreden om Breivik'

OSLO - De Noorse premier Jens Stoltenberg is onder druk komen te staan na de publicatie van een kritisch rapport over de handelwijze van de Noorse overheidsinstanties tijdens en vlak na de aanslagen van Anders Behring Breivik.

Een van de grootste kranten van Noorwegen, VG, riep Stoltenberg dinsdag op af te treden.

De 22 Juli-commissie concludeert in haar rapport dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden. VG zei dinsdag dat de premier de eindverantwoordelijke is en spoorde hem aan af te treden.

Noorse oppositiepartijen hebben hun parlementariërs teruggeroepen van vakantie om het rapport van de 22 Juli-commissie te bespreken.

Forse kritiek

De commissie had onder meer forse kritiek op de politie en de Noorse veiligheidsdienst. Met een tip die na Breiviks bomaanslag in Oslo binnenkwam werd bijna twintig minuten niets gedaan. De commissie zei dat de aanslag op Utøya voorkomen had kunnen worden als de tip direct was opgepikt.

Breivik heeft bekend de aanslagen in Oslo en Utøya te hebben gepleegd, maar heeft ontkend hiermee een misdaad te hebben begaan. Het vonnis in de rechtszaak tegen Breivik wordt 24 augustus uitgesproken.

Alles over de gebeurtenissen in Noorwegen

Tip de redactie