'Bewind Assad in elkaar gestort'

AMMAN - Het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad controleert op dit moment slechts 30 procent van het land.

Dat heeft voormalig premier Riad Hijab, die begin deze maand naar Jordanië vluchtte, dinsdag laten weten.

Hijab zei verder dat het bewind "militair, economisch en moreel" in elkaar is gestort. De ex-premier hield een persconferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het was zijn eerste openbare optreden sinds zijn vlucht met zijn familie.

Hijab zei dat hij op 5 augustus heeft besloten om te vluchten, nadat hij naar eigen zeggen de hoop had verloren dat "dit corrupte en wrede regime" zou veranderen. Hij liep over naar de oppositie. De trip naar Jordanië duurde 3 dagen.

De ex-premier spoorde de opstandelingen in Syrië aan om door te vechten tegen het regime. De volksopstand tegen het regime van Assad begon anderhalf jaar geleden. In vrijwel heel Syrië wordt gevochten.

Machteloos

Hijab zei dat de artilleriebeschietingen van het leger op bolwerken van de rebellen hem 'tot in zijn ziel troffen'. "Ik was machteloos om het onrecht te stoppen." Hij riep 'eervolle' leiders binnen Syrië op zijn voorbeeld te volgen.

"Syrië zit vol eervolle functionarissen en militaire leiders die wachten op een kans om zich bij de revolutie aan te sluiten. Ik roep het leger op het voorbeeld van de legers in Egypte en Tunesië te volgen. Kies de kant van het volk."

Hijab is tot dusver de hoogstgeplaatste functionaris die gebroken heeft met het Syrische bewind. Hij riep andere politieke en militaire leiders op zijn voorbeeld te volgen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie