Mekka krijgt metro

JEDDAH - In de voor moslims heilige stad Mekka komen vier metrolijnen met in totaal 88 stations. Ook wordt er een nieuw stelsel van buslijnen aangelegd.

De regering van Saudi-Arabië heeft ingestemd met een plan voor de modernisering van het transportsysteem in de stad, die elk jaar meer dan 6 miljoen pelgrims trekt.

Het plan kost 62 miljard riyal (ruim 13 miljard euro), meldde het Saudische staatspersbureau SPA dinsdag.

De smalle straten en het ouderwetse vervoerssysteem kunnen de drukte niet aan. Het metronet krijgt een lengte van 182 kilometer. De aanleg van de metro en de buslijnen zal ongeveer 10 jaar duren. Het persbureau meldt niet wanneer de eerste schop de grond in gaat en welke ondernemingen het gaan uitvoeren.

Vorig jaar zei de burgemeester van Mekka dat de regering binnen 6 jaar nieuwe wegen en voetgangersbruggen nabij de moskee met de kubusvormige Ka'aba, het centrale heiligdom van de islam, zou aanleggen.

Saudi-Arabië besteedt ook miljarden aan verbetering van het openbaar vervoer in de hoofdstad Riyad en de aanleg van een hogesnelheidslijn die Mekka met de heilige stad Medina verbindt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie