Jongeren rellen in Noord-Franse stad Amiens

AMIENS - In het Noord-Franse Amiens zijn in de nacht van maandag op dinsdag in het noordelijk deel van de stad rellen uitgebroken tussen jongeren en de politie.

De ernst en omvang van de rellen was dusdanig dat de autoriteiten uit de hele regio versterkingen lieten aanrukken.

16 agenten raakten gewond, meldde de Franse radiozender Europe 1. De naar schatting 100 relschoppers bekogelden de politie met onder meer stenen en flessen.

Sommige agenten zouden zijn beschoten met hagel. Tientallen afvalcontainers en 10 tot 20 voertuigen werden in brand gestoken en ook een kleuterschool liep schade op door brand. De totale schade wordt door het gemeentebestuur voorlopig geschat op 1 miljoen euro.

Extra aandacht

In Amiens, in de voorbije jaren vaker het toneel van hevige rellen, kwam het zondagavond en begin deze maand ook al tot een treffen tussen jongeren en politie.

Minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken wees Noord-Amiens vorige week aan als een van de 15 gebieden waar de veiligheidssituatie extra aandacht moet krijgen.

Ernstigste

De rellen, volgens burgemeester Gilles Demailly de ernstigste in jaren, braken uit na een identiteitscontrole door de politie op het moment dat tientallen jongeren bijeen waren om een vriend te herdenken die door een scooterongeval om het leven was gekomen.

Valls zou van plan zijn dinsdag een bezoek te brengen aan Amiens. Een politiehelikopter houdt de boel in de gaten. Bussen mogen dinsdag niet rijden in de getroffen wijken.

De Franse president François Hollande zei dinsdag in een reactie dat zijn regering er alles aan zal doen om het gezag in Amiens te herstellen. ''Onze prioriteit is veiligheid, wat betekent dat in de volgende begroting extra geld beschikbaar komt voor de gendarmerie en de politie'', zei Hollande.

Jongeren rellen in Noord-Franse stad Amiens

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie