BEIROET - Ervaren opstandelingen uit Libië helpen hun 'collega's' in Syrië. Dat heeft de Iers-Libische strijder Hussam Najjar dinsdag gezegd. 

De getrainde sluipschutter was een van de rebellen die vorig jaar de basis van de Libische dictator Muammar Kaddafi in Tripoli bestormden.

Najjars 'baas' in Libië was Mahdi al-Harati, die hem vroeg mee te vechten in Syrië. Daar leidt Harati een groep strijders, bij wie ook 20 ervaren Libische rebellen zich hebben aangesloten.

Volgens Najjar helpen de Libiërs de Syriërs vooral met communicatie, logistiek, humanitaire zaken en het onderhoud van wapens.

'Slechte wapens'

Volgens Najjar zijn de omstandigheden waaronder de Syriërs moeten vechten, zwaarder dan in Libië. Hij schrok toen hij zag hoe slecht de wapens van zijn Syrische 'collega's' waren. Najjar zegt ook dat de Syrische rebellen slecht zijn georganiseerd.

Dankzij de steun van de NAVO konden de Libische opstandelingen hun strijd beter organiseren, zegt hij.

Najjar verwijt westerse landen dat ze niks doen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Hij vreest dat er door uitblijven van steun van het Westen steeds extremere strijders gaan meevechten in Syrië. Dan is er volgens hem straks geen plaats meer voor 'normale jongens' als hijzelf.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten