Australië bezorgd over vermiste opvarenden

CANBERRA - De Australische regering maakt zich grote zorgen om 67 opvarenden van een boot die al weken vermist wordt.

Dat maakte de Australische minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare dinsdag bekend.

Bij de opvarenden gaat het naar alle waarschijnlijkheid om asielzoekers. De boot is eind juni of begin juli van Indonesië vertrokken richting Australië, maar is sindsdien niet meer gezien. ''Er zijn geen aanwijzingen dat deze mensen in Australië zijn aangekomen'', aldus Clare tegen de Australische televisie.

Het nieuws komt een dag nadat een commissie onder leiding van de voormalig defensiechef Angus Houston de Australische regering adviseerde over de kwestie van vluchtelingenboten. De commissie zei maandag dat Australië opvanglocaties voor asielzoekers moet opzetten in gebieden buiten het land zelf, zoals in de eilandenstaat Nauru en in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat moet het voor asielzoekers uit landen als Afghanistan, Sri Lanka en Iran minder aantrekkelijk maken om met gammele bootjes de gevaarlijke overtocht naar Australië te maken.

Mensensmokkelaars

De commissie vindt ook dat de Australische regering nauwer moet samenwerken met Indonesië, vanwaar veel bootvluchtelingen naar Australië vertrekken, nadat mensensmokkelaars hen voor veel geld daarheen hebben gebracht.

Sinds 2011 zijn bijna 1000 vluchtelingen overleden bij hun poging om vanuit Indonesië per boot in Australië te geraken. Eind juni kwamen zo'n 90 asielzoekers om het leven toen een vluchtelingenboot ten zuidwesten van het Indonesische eiland Java kapseisde.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie