Iraanse hulp na aardbevingen 'gebrekkig'

AMSTERDAM - Iraniërs en Iraanse parlementsleden zijn kritisch over het optreden van hun regering na de twee krachtige aardbevingen zaterdag.

Dat meldt persbureau Reuters in de nacht van maandag op dinsdag. Reddingswerkers zouden nog niet alle getroffen dorpen hebben bereikt. Verder klagen burgers over een tekort aan tenten en over het feit dat de Iraanse president zijn reis in het buitenland niet staakt.

Bij de aardbeving kwamen 306 mensen om het leven. Vele dorpen zijn verwoest.

Parlementseden die de getroffen gebieden vertegenwoordigen klagen over te weinig tenten. De Iraanse krant Asr-e stelt op basis van verklaringen van bewoners dat sommige verwoeste dorpen nog helemaal geen tenten hebben ontvangen.

Zoektocht

Iran liet zondag, minder dan 24 uur na de bevingen, weten de zoektocht naar overlevenden te staken, omdat iedereen inmiddels gevonden zou zijn. Maar volgens Asr-e hebben sommige dorpen nog helemaal geen hulp ontvangen.

Een arts noemt het tegen Reuters onmogelijk dat reddingswerkers al zo snel klaar zijn. "Ik ken de omgeving goed", zegt hij. "In sommige regio's zijn de dorpen niet eens per auto te bereiken." Hij stelt verder dat er meer burgers hielpen in de getroffen gebieden dan officiële hulpverleners.

Verder is er kritiek op de beslissing van president Mahmoud Ahmadinejad om maandag zoals gepland naar Saoedi-Arabië te gaan. Hij zou daarmee niet voldoende blijk geven van medeleven. Ahmadinejad is in Saoedi-Arabië om te praten over de crisis in Syrië.

Aardbeving Iran

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie