Geen verzet leger Egypte

CAÏRO - Het Egyptische leger lijkt zich niet te verzetten tegen de herschikking van de legertop die president Mohammed Morsi zondag doorvoerde.

Morsi stuurde de minister van defensie Hussein Tantawi en de stafchef van de Opperste Militaire Raad met vervroegd pensioen. Ook de bevelhebbers van de marine en de luchtmacht werden door Morsi terzijde geschoven.

Een dag na de aankondiging van Morsi is er nergens in het land melding gemaakt van onverwacht gedrag van het leger, dat de afgelopen decennia veel macht genoot in Egypte.

Een bron binnen de krijgsmacht zei zondagavond dat er 'geen negatieve reactie' was binnen het leger op de beslissingen van Morsi.

Facebook

Op een Facebook-pagina die gelieerd is aan de voormalige militaire machthebbers werd de wisseling van de wacht een 'natuurlijke' overdracht van de macht aan een jongere generatie genoemd.

"Een groet vol liefde, waardering en respect voor onze leiders die de fakkel hebben overgedragen. We hebben ze in onze harten gesloten", stond op de Facebook-pagina. "De krijgsmacht is een prestigieus instituut met een doctrine van discipline, dat is toegewijd aan legitimiteit."

Donderslag

Morsi's herschikking van de legertop kwam als een donderslag bij heldere hemel. Hij heeft zich in een klap getransformeerd tot een gewiekst politicus die het juiste moment heeft gekozen om de macht naar zich toe te trekken. Het leger ontnam de president juist een aantal bevoegdheden een dag voor zijn aantreden.

Alles over de situatie in Egypte

Alles over de Arabische Lente

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie