Butler paus moet terechtstaan voor lekken

VATICAANSTAD - Paolo Gabriele, butler van paus Benedictus XVI, moet terechtstaan voor het lekken van vertrouwelijke documenten.

Dat heeft de onderzoeksrechter van de rechtbank van het Vaticaan, Piero Antonio Bonnet, maandag bekendgemaakt.

De documenten wijzen erop dat er binnen het Vaticaan een machtsstrijd woedt.

Gabriele, die officieel voor meervoudige diefstal moet terechtstaan, had een medeplichtige, maakte Bonnet bekend. Deze man, Claudio Sciarpelletti, die als computerexpert bij het Vaticaan werkt, moet zich ook voor de rechter verantwoorden.

Hulp

Hij wordt beschuldigd van hulp bij het plegen van een misdrijf. Tot nu toe hield het Vaticaan steeds vol dat Gabriele in zijn eentje had geopereerd. De woordvoerder van het Vaticaan zei maandag dat het onderzoek in de ,,brede en ingewikkelde zaak'' wordt voortgezet en dat er mogelijk nog meer personen bij het lekken betrokken zijn.

Gabriele (46) werd op 24 mei aangehouden. Hij zou e-mails en brieven die lagen op het bureau van Georg Gänswein, particulier secretaris van Benedictus, hebben gefotokopieerd en naar de media hebben gelekt. Bij hem thuis zijn vertrouwelijke documenten gevonden. Gabriele werkte sinds 2006 voor de Duitse paus, die sinds april 2005 de Rooms-Katholieke Kerk bestuurt.

Huisarrest

Hij zat 53 dagen in een cel van het Vaticaan, voor hij in juli onder huisarrest werd geplaatst. Gabriele was een van de naaste vertrouwelingen van de paus. Hij had toegang tot de privévertrekken van Benedictus en hielp hem onder meer met aankleden en vergezelde hem in de pausmobiel. Gabriele heeft bekend.

Hij zei dat hij de corruptie in het Vaticaan wilde aanpakken. Als hij wordt veroordeeld, kan hij volgens het rechtssysteem van het Vaticaan 6 tot 8 jaar gevangenisstraf krijgen. Het proces begint op zijn vroegst in oktober.

Lees meer over:
Tip de redactie