Karadzic pleit voor overdoen proces

DEN HAAG - Het proces van Radovan Karadzic voor het Joegoslavië-Tribunaal moet helemaal worden overgedaan.

Dat schrijft althans de voormalige Bosnisch-Servische president maandag in een pleitnota aan de rechters.

Karadzic stelt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad, omdat de verdediging veel belangrijke informatie te laat heeft ontvangen van de aanklagers.

Het proces tegen Karadzic voor het VN-hof in Den Haag begon op 26 oktober 2009 en is nu halverwege: de aanklagers hebben hun bewijs gepresenteerd. In de herfst zou de verdediging beginnen haar zaak te bepleiten met haar eigen getuigen.

Klachten

Karadzic wijst erop dat hij honderdduizenden pagina's die in het voordeel zijn van de verdediging, niet voor het begin van het proces heeft gekregen, zoals volgens de regels verplicht is.

Daardoor kon hij de kruisverhoren van de getuigen van de aanklagers niet goed voorbereiden. Hij heeft hierover tientallen klachten ingediend tijdens het lopende proces.

Karadzic is, naast zijn toenmalige legerleider generaal Ratko Mladic, de belangrijkste verdachte met betrekking tot de genocide na de val van Srebrenica in 1995.

Dutchbat

Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, dat de Oost-Bosnische moslimenclave moest beschermen, kon toen niet voorkomen dat meer dan 7000 mannen en jongens werden gedood.

Het Joegoslavië-Tribunaal is in 1993 opgericht door de VN-Veiligheidsraad. Het is een tijdelijk hof dat van 'New York' eigenlijk al zijn processen in eerste aanleg al lang had moeten hebben afgerond. Met name Rusland en China vinden het hof te duur. Verder tijdverlies wordt niet op prijs gesteld.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie