Humanitaire VN-chef bezoekt Syrië en Libanon

GENÈVE - De humanitaire chef van de Verenigde Naties, Valerie Amos, gaat dinsdag naar Syrië om te praten over extra noodhulp aan burgers die vastzitten in conflictgebieden.

Dat heeft de volkerenorganisatie maandag in een verklaring laten weten.

Amos bezoekt ook Libanon, waar ze Syrische families zal ontmoeten die het geweld in eigen land zijn ontvlucht. Ook daar zal worden gesproken over de hulpvoorziening aan de groeiende stroom vluchtelingen.

De humanitaire situatie in Syrië is de afgelopen weken verslechterd. Naar schatting 2 miljoen mensen zijn geraakt door de crisis en meer dan 1 miljoen zijn ontheemd in eigen land. In het buitenland bivakkeren bijna 150.000 Syrische vluchtelingen.

Visa

De VN proberen al maanden tevergeefs hun hulpoperaties in Syrië uit te breiden, maar de autoriteiten weigeren onder meer visa te verstrekken aan westerse hulpverleners.

Door de toegenomen onveiligheid in het land zag de volkerenorganisatie zich genoodzaakt een deel van haar personeel uit Syrië terug te trekken. De VN proberen via de Syrische Rode Halve Maan hun hulpvoorraden te distribueren.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie