KABUL - Afghaanse regeringsfunctionarissen hebben twee maanden geleden gesproken met een van de belangrijkste leden van de Taliban, die in een Pakistaanse cel gevangenzit.

Dat heeft een functionaris in Kabul maandag gezegd. Zij bespraken de kansen op vredesoverleg tussen de regering en de streng islamitische rebellen.

Mullah Abdul Ghani Baradar is een hoge militaire leider binnen de rebellenbeweging en een naaste medewerker van leider Mullah Mohammad Omar.

Hij werd in 2010 in Pakistan gearresteerd. De Afghaanse regering beschouwde zijn aanhouding destijds als een klap voor vredesbesprekingen met de Taliban.

Karzai

De Afghaanse regering heeft de Pakistaanse regering gevraagd om Baradar vrij te laten. Daarover wordt nu druk gesproken. Een hooggeplaatste Pakistaanse veiligheidsfunctionaris zei echter dat er nog geen besluit over was genomen.

President Hamid Karzai is al lang voorstander van besprekingen met de Taliban. Die hebben in het openbaar alle voorstellen echter afgeslagen. Zij beschouwen zijn regering als een marionet van de Verenigde Staten.