CAÏRO - President Mohammed Mursi van Egypte heeft zondag de minister van Defensie, Mohammed Hussein Tantawi, en de stafchef van het leger met pensioen gestuurd. 

Dat berichtte het Egyptische persbureau MENA. De president heeft tevens grondwettelijke amendementen die het leger verregaande bevoegdheden gaven ongedaan gemaakt.

President Mursi heeft meteen een nieuwe minister van defensie benoemd: Abdel-Fattah el-Sissi. Een gezaghebbende rechter, Mahmoud Mekki, is benoemd tot vicepresident. De bekendgemaakte besluiten zijn per direct van kracht.

Tantawi, die werd aangesteld tot minister van defensie na het aftreden van oud-president Hosni Mubarak, was 17 maanden in functie. Ook de bevelhebbers van de marine en de luchtmacht mogen van hun oude dag gaan genieten, heeft de Egyptische staatstelevisie zondag gemeld.

Moslim Broederschap

Mursi, die in juni tot president is gekozen, is lid van de Moslim Broederschap. De relatie tussen de legertop en de Moslim Broederschap was al gespannen sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar.

Voordat Mursi tot president werd benoemd, had de legertop het presidentschap veel macht ontnomen. De legertop had ook het Egyptische parlement ontbonden, dat werd gedomineerd door aanhangers van Mursi.

Alles over Egypte en de situatie in het Midden-Oosten

Mursi ontslaat minister en legerchef Egypte