THESSALONIKI - Zuid-Europa gaat gebukt onder hitte en droogte. Op vele tientallen plekken in Italië, Griekenland en Turkije zijn daardoor bosbranden ontstaan. Enkele Griekse hotels moesten donderdag worden ontruimd.

De brand in Griekenland woedde bij het bekende schiereiland Athos. Daar staan veel Grieks-orthodoxe kloosters. Ongeveer 250 hectare is verwoest. Bewoners en toeristen moesten vertrekken uit meerdere dorpen en hotels.

Bekijk beelden van de brand op Athos:

Enkele gebouwen zijn in vlammen opgegaan, maar er zijn geen berichten over slachtoffers. De ANWB Alarmcentrale heeft nog geen meldingen gekregen dat Nederlandse toeristen zijn getroffen door de branden.

De rookwolken waren te zien in de stad Thessaloniki, ongeveer 40 kilometer naar het westen.

Peleponnesos

Op het schiereiland Peloponnesos is een grote bosbrand onder controle gebracht. Zeven mensen raakten gewond door de vlammen. Door de droogte is de kans erg groot dat er nieuwe branden uitbreken, aldus de autoriteiten.

Zuid-Europa

Ook in Italië zijn door de droogte en hitte vele tientallen bosbranden ontstaan. In het noorden van het land kwamen twee bejaarde mannen om het leven. Aan de zuidkust van Sicilië werden temperaturen van 43 graden gemeten.

In Turkije is donderdag een helikopter neergestort bij het blussen van een bosbrand. De vijf inzittenden zijn daardoor om het leven gekomen. Het toestel bestreed een brand in de bergen bij de badplaats Fethiye, ten westen van Antalya.

Portugal

In Portugal is een brandweerman om het leven gekomen tijdens het blussen van een bosbrand in centraal Portugal. In het gebied moesten ongeveer 600 mensen van twee rivierstranden worden geëvacueerd.

De brandweerman met 19 jaar ervaring was ''ingesloten door de vlammen'' bij Figueiro dos Vinhos na het vullen van de watertank van zijn brandweerauto, aldus een lokale brandweercommandant.

Griekse hotels ontruimd om bosbranden