MOUNT TONGARIRO - De 'slapende' Nieuw-Zeelandse vulkaan Mount Tongariro is na meer dan 100 jaar inactief te zijn geweest, uitgebarsten.

Dat hebben de autoriteiten in Nieuw-Zeeland dinsdag bekendgemaakt. In een straal van een aantal kilometer om de vulkaan viel een dikke laag asregen. Omwonenden moesten hun huizen verlaten en een aantal binnenlandse vluchten werd geannuleerd, aldus persbureau AP.

Mount Tongariro ligt in het midden van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. De locatie is populair bij toeristen en werd meermaals gebruikt in de Lord of the Rings-films.

De laatste keer dat de vulkaan is uitgebarsten was in 1897. Vulkanologen merkten de afgelopen weken al meer seismische activiteit op, maar hadden geen uitbarsting verwacht.

Nationaal park

Volgens de BBC veroorzaakte de vulkaan geen schade en vielen er geen gewonden. Omdat de vulkaan in een nationaal park ligt wonen er zeer weinig mensen in de directe omgeving.

Op het moment is het weer stil bij de twee kilometer hoge vulkaan. Het is nog te vroeg om vast te stellen of de uitbarsting zal leiden tot een langere periode van activiteit.

Bekijk beelden uit Nieuw-Zeeland:

Vulkaan Tongariro barst uit in Nieuw-Zeeland