ADDIS ABEBA - Sudan en zijn afgesplitste buurland Zuid-Sudan hebben hun ruzie over de verdeling van oliegeld bijgelegd. 

Onderhandelaar Thabo Mbeki maakte zaterdag bekend dat de landen overeenstemming hebben bereikt ''op alle punten’’.

De oud-president van Zuid-Afrika bemiddelt in het geschil namens de Afrikaanse Unie (AU). De landen liggen al sinds de boedelscheiding in juli vorig jaar met elkaar overhoop over de verdeling van de olieopbrengsten.

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba begonnen halverwege juli onderhandelingen, nadat eerdere toenaderingen waren stukgelopen.

Het olierijke Zuid-Sudan, dat omringd is door land, transporteert zijn olie via pijpleidingen die door Sudan lopen.

Over de vergoeding daarvoor konden de landen het tot nog toe niet eens worden. Schermutselingen bij de grens brachten beide landen zelfs op de rand van oorlog. Zuid-Sudan legde de olietransporten begin dit jaar helemaal stil. Die worden binnenkort hervat, zei Mbeki.

Onderhandelingen

De woordvoerder van de delegatie van Sudan bevestigde dat er een akkoord met Zuid-Sudan over de verdeling van het oliegeld is gesloten.

Hij voegde er echter aan toe dat het pas wordt uitgevoerd na een nieuwe ronde van onderhandelingen over veiligheidskwesties. Over welke problemen het gaat, werd niet direct duidelijk.

Grensgebied

Naast de olietransporten draait het conflict om het betwiste grensgebied Abyei. Ook daar zit olie in de grond. Hoe Sudan en Zuid-Sudan deze kwestie gaan oplossen, is nog niet bekend.

Om het oplaaiende geweld te stoppen heeft de Afrikaanse Unie Sudan en Zuid-Sudan flink onder druk gezet om hun geschil bij te leggen.

Andere Afrikaanse landen vreesden dat een totale oorlog tussen de landen zou uitbreken, een doemscenario na de beëindiging van de decennialange burgeroorlog die uitmondde in de onafhankelijkheid van het zuiden.

Sudan en Zuid-Sudan leggen olieconflict bij