NEW DELHI - De olietanker die in 1989 de ergste olieramp tot dan toe in de Verenigde Staten veroorzaakte, wordt in India ontmanteld. 

De Oriental Nicety, beter bekend onder de vroegere naam Exxon Valdez, mag worden afgebroken op een beruchte werf in Alang. Een rechtbank in India heeft de sloop goedgekeurd, meldde de Amerikaanse omroep NBC donderdag.

Milieu-activisten hadden bezwaar aangetekend vanwege het gevaar voor werknemers en het milieu. Oude schepen zitten vol met gevaarlijke chemicaliën, waar de arbeiders in derdewereldlanden niet of nauwelijks tegen worden beschermd.

Uitzondering

De rechter erkende in zijn vonnis dat het ontmantelen van dergelijke schepen het internationale verdrag van Basel schendt, dat het dumpen van schadelijk afval aan banden legt. Voor de Exxon Valdez maakte hij echter een uitzondering, tot frustratie van de activisten.

De olietanker liep in maart 1989 aan de grond ten zuiden van de Amerikaanse staat Alaska, met enorme vervuiling tot gevolg. Het was de grootste olieramp in de Verenigde Staten tot het ongeluk met boorplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico in 2010.