WASHINGTON - De Verenigde Staten houden vast aan hun weigering om de opstandelingen die in Syrië vechten tegen de troepen van president Bashar al-Assad wapens te sturen, ondanks oproepen om dat wel te doen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei donderdag dat de VS niet geloven dat het toevoegen van nog meer wapens datgene is wat nodig is om een vreedzame oplossing in Syrië te bewerkstelligen. De VS steunen Syrië, maar niet met wapens, aldus de woordvoerder.

Amerikaanse en Britse media berichtten woensdag dat president Barack Obama in een geheim document toestemming heeft gegeven aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en andere diensten om de rebellen te steunen.

Onduidelijk is om welke steun het precies gaat. Mogelijk gaat het om de levering van communicatiemiddelen.

Het Witte Huis maakte donderdag bekend 12 miljoen dollar extra uit te trekken voor humanitaire hulp aan Syrië. Dat brengt het totale hulpbedrag op 76 miljoen dollar voor onder meer voedsel, water, medicijnen en kleding.

Schuld

Het Witte Huis gaf donderdag de schuld van de mislukte vredesmissie van de Verenigde Naties aan Rusland en Syrië. Dat meldt ABC News.

"Het aftreden van (Kofi) Annan wijst op het falen van de VN-Veiligheidsraad, van China en Rusland, om bevorderlijke resoluties te ondersteunen die Assad verantwoordelijk hadden gehouden voor het niet naleven van de toezeggingen onder het plan van Annan", aldus woordvoerder Jay Carney.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier