MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin is geen voorstander van een zware straf voor drie leden van Pussy Riot die een lied tegen zijn bewind ten gehore brachten in een kathedraal in Moskou.

''Er is niets goeds aan wat ze deden. Toch denk ik niet dat ze al te streng moeten worden beoordeeld'', zei Poetin donderdag tegen journalisten in de marge van een bezoek aan de Britse premier David Cameron.

Het waren de eerste opmerkingen van Poetin in deze zaak die internationaal de aandacht heeft getrokken. De meiden van de band Pussy Riot, gekleed in strakke neonjurken en gebreide bivakmutsen, voerden in februari een 'punkgebed' op in de Christus de Verlosser Kathedraal. Hun lied riep de Heilige Maagd Maria op Poetin ''weg te jagen''.

Cel

De politie arresteerde de punkzangeressen die sindsdien vastzitten. Ze kunnen maximaal 7 jaar cel krijgen voor hooliganisme. Poetin zei dat hij hoopte dat de Pussy Riot-meiden ''hun eigen conclusies trekken'' en leren van hun fouten.

Poetin staat bekend om zijn zorgvuldig geformuleerde opmerkingen over gevoelige rechtszaken die uiteindelijk in lijn blijken met het definitieve vonnis van de rechter. Maar hij benadrukte donderdag dat de rechtbank het laatste woord moet hebben in wat er gebeurt met de bandleden, die al 5 maanden in voorlopige hechtenis zitten.

Pussy Riot