SREBRENICA - Vijf lichamen zijn donderdag opgegraven in het oude legerkamp van het Nederlandse VN-bataljon bij Srebrenica in Bosnië. 

Het gaat om twee volwassen mannen, twee volwassen vrouwen en een baby. Ze zijn waarschijnlijk overleden na de val van Srebrenica in 1995 en begraven in een noodgraf. Dat meldde IKV Pax Christi, dat bij de zoektocht betrokken is.

Onderzoek moet uitwijzen wie de vijf zijn en hoe ze zijn overleden. Naar het graf is 17 jaar gezocht. Vorige week was het lichaam van een van de beide vrouwen al gevonden op de basis.

De vijf stoffelijke overschotten lagen naast elkaar. Enkele lichamen waren in plastic gewikkeld, anderen in dekens. Een van de vrouwen was liggend op een bed begraven.

Duidelijkheid

Minister Hans Hillen van Defensie is blij met de duidelijkheid voor de nabestaanden en de Nederlandse militairen. Het graf werd al wel vermoed, maar kon eerder niet worden gevonden met de gegevens die er beschikbaar waren.

IKV Pax Christi kwam samen met drie oud-Dutchbatters het graf op het spoor door bestudering van foto’s, tekeningen en schriftelijke bronnen. Ook spraken ze met militairen en het Joegoslavië-Tribunaal.

Moslimenclave

Inwoners van Srebrenica zochten in juli 1995 tevergeefs een veilig heenkomen bij de Nederlandse militairen toen Bosnisch-Servische militairen de moslimenclave veroverden. Ze werden ondergebracht in een overvolle fabriekshal op de basis. Daar stierven mensen door gebrek aan water, voedsel en medicijnen.

De Bosnische Serviërs voerden de mannen en de jongens per bus weg. In de heuvels rond Srebrenica werden vervolgens in een week tijd meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord.

Belangrijk

In een reactie zei Hatidza Mehmedovic van de Vereniging Moeders van Srebrenica: ''Het is belangrijk dat ze gevonden zijn. Alle vermisten moeten worden gevonden, dat is belangrijk voor hun families want pas dan hebben die rust.

Maar we moeten nog zien of ze een natuurlijke dood gestorven zijn of dat ze zijn vermoord. Dat weten we nog niet. Maar ook als ze zogenaamd een natuurlijke dood gestorven zijn, dan nog zijn ze in zekere zin vermoord.

Ze waren ziek, gewond of uitgeput en hebben niet de hulp gekregen die ze nodig hadden. Daarom zijn ook de Nederlandse soldaten schuldig aan hun dood.''