BRATISLAVA - In Slowakije is een nieuwe aanklacht ingediend tegen de vermeende nazi-oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary.

De aanklacht stelt de onlangs opgepakte Csatary (97) verantwoordelijk voor de vervolging van en moord op honderden tegenstanders van de Hongaarse fascistische organisatie Pijlkruisers in Kosice, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De zoon van een van de slachtoffers diende de klacht in. Het Openbaar Ministerie in Slowakije maakte dat donderdag bekend.

Csatary was destijds politiechef in het Slowaakse Kosice, dat destijds in Hongarije lag. Daar zou hij betrokken zijn geweest bij de deportatie van 16.000 joden naar concentratiekamp Auschwitz. Een rechtbank in het vroegere Tsjechoslowakije, dat in 1993 opsplitste in Tsjechië en Slowakije, veroordeelde hem hiervoor in 1948 bij verstek tot de doodstraf.

Canada

Csatary was naar Canada gevlucht. Hij woonde daar tot de Canadese autoriteiten in 1997 zijn paspoort introkken. Hij verhuisde vervolgens naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Hongaarse autoriteiten pakten hem daar 2 weken geleden op. Slowakije wil dat Hongarije Csatary, die alle beschuldigingen weerspreekt, uitlevert zodat hij in Slowakije kan terechtstaan.

Csatary stond nummer 1 op de lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum. Dat voorzag de Hongaarse autoriteiten van bewijs dat Csatary in Boedapest woonde.