LONDEN - De Amerikaanse fastfoodketen Chick-fil-A is het middelpunt geworden van de strijd over het homohuwelijk.

Rick Santorum en Mike Huckabee, die meedongen naar de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap, hebben Amerikanen die ''traditionele waarden'' steunen opgeroepen juist bij het conservatief-christelijk familierestaurant een kipburger te gaan eten.

Santorum en Huckabee steunen met hun oproep de Bestuursvoorzitter van Chick-fil-A, Dan Cathy, die bekend staat om zijn christelijke achtergrond. Hij steunt met miljoenen dollars organisaties die strijden tegen de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen. Cathy verklaarde ''erg achter het gezin, de bijbelse definitie van wat een gezin is'' te staan.

Duizenden Amerikanen hebben in reactie op de uitspraken van Cathy via Twitter en Facebook laten weten nooit meer een voet in een van de ruim 1600 Chick-fil-A-zaken te zetten. Aanhangers van legalisering van het homohuwelijk hebben homostellen gevraagd vrijdag naar een zaak van de keten te gaan en elkaar daar uitgebreid te zoenen.

San Francisco

De burgemeesters van steden als Boston en San Francisco hebben zich openlijk afgevraagd of de keten in hun stad nog iets te zoeken heeft. ''Het meest nabije filiaal is ruim 60 kilometer weg en ik stel voor dat dat zo blijft'', zei de burgemeester van San Francisco.

Chick-fil-a