BELGRADO - Branislav Mladic heeft schuld bekend aan het verbergen van zijn oom Ratko Mladic toen deze op de vlucht was voor de Servische politie. 

Omroep B92 in Belgrado meldde woensdagavond dat neef Branislav daarover een deal heeft gesloten met de Servische officier van justitie.

Volgens die deal, waarover de rechter zich op 8 augustus nog moet uitspreken, krijgt Branislav de relatief lichte straf van een jaar gevangenis met drie jaar voorwaardelijk.

Ex-generaal Ratko Mladic werd jarenlang door de politie in Servië gezocht op verzoek van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag dat hem in 1995 had aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, begaan tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995).

Gearresteerd

Eind mei vorig jaar werd de voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger uiteindelijk gearresteerd in de woning van Branislav in het dorpje Lazarevo ten noorden van Belgrado.

De opeenvolgende hoofdaanklagers van het Tribunaal hadden de Servische regering onder zware druk gezet om de voortvluchtige Mladic op te pakken. De huidige aanklager Serge Brammertz eiste onlangs nog dat Servië nu haast maakt met de vervolging van mensen die Mladic hielpen uit handen van justitie te blijven.

Volgens B92 onderhandelt de aanklager in Belgrado nog met een andere 'helper' die Mladic in 2006 zou hebben verborgen in het dorpje Mala Mostanica ten zuidwesten van Belgrado. Tegen tien anderen loopt in Belgrado al een rechtszaak wegens hulp aan de ondergedoken oud-generaal.