AMSTERDAM - Transaviapiloot Julio Poch blijft voorlopig in hechtenis in zijn geboorteland Argentinië.

Dat meldt dagblad Trouw woensdag.

De vliegenier uit het Noord-Hollandse Zuid-Schermer zit vast vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij dodenvluchten in zijn vaderland. Hij werd drie jaar geleden in Spanje aangehouden en uitgeleverd aan Argentinië.

Poch zou een aantal jaar geleden op Bali aan enkele Transavia-piloten hebben verteld dat hij tussen 1976 en 1983 piloot was op de vluchten waarbij tegenstanders van het regime van dictator Jorge Videla boven zee uit het vliegtuig werden gegooid.

Deze getuigen hebben hun verklaringen anderhalf jaar geleden genuanceerd. Toch heeft de Argentijnse justitie genoeg belastende informatie om Poch langer in voorarrest te houden.

Dossier

Zo blijkt uit het duizend pagina's tellende dossier onder meer dat Poch in 1976 al even bemanningslid was op het type transportvliegtuig waarmee de vluchten werden uitgevoerd. Vanaf 1979 mocht Poch dit toestel zelf vliegen.

Poch's commandant prees de piloot in 1978 voor zijn 'excellente' discipline en toewijding en de "positieve resultaten bij de speciale taak" die door zijn superieuren aan hem was opgedragen.

Grensconflict

Poch's verweer is dat hij in de periode 1976 en '77 straaljagerpiloot was en dat het compliment bedoeld was voor zijn optreden in een grensconflict met Chili in 1978.

De Argentijn stelt dat hij in 1979 enkel zijn theorie haalde voor vluchten met het transportvliegtuig. Externe deskundigen bevestigen de beweringen van de Transaviapiloot.