NEW DELHI - Het Indiase elektriciteitsnet is volledig hersteld van de massale storing die het halve land dinsdag lamlegde.

Het staatsbedrijf dat de stroomvoorziening verzorgt, maakte woensdagochtend bekend dat de drie netwerken die waren uitgevallen het weer doen.

De storing ontregelde het leven in grote delen van het land. Ongeveer 670 miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Trams en metro’s vielen stil, mijnwerkers zaten vast onder de grond en ziekenhuizen moesten op noodstroom overschakelen.

Volgens de regering viel de stroom uit doordat een aantal deelstaten meer stroom gebruikte dan is toegestaan. Vanwege tekorten moeten de staten zich aan quota houden.

Lachertje

In de Indiase media krijgt de regering er flink van langs. India is internationaal het lachertje van de klas en de regering wordt verweten te weinig te doen om dergelijke storingen te voorkomen.

''Supermacht India: rust in vrede'' kopte de Economic Times. ''Machteloos'', noemt de Times of India het dat de regering midden in de stroomstoring de minister van Energie promoveerde tot bewindsman op Binnenlandse Zaken. ''Alsof je de kapitein van de Titanic vervangt even nadat het schip een ijsberg heeft geraakt.''