AMSTERDAM - Een groot deel van het centrum van Oslo is dinsdag uit voorzorg afgesloten geweest, nadat een verdacht pakketje was gevonden bij de Amerikaanse ambassade.

Het pakketje werd gevonden onder een auto die bij het gebouw geparkeerd stond, meldt persbureau Reuters.

De Noorse politie meldde ronde half twee op Twitter dat het voorwerp inmiddels is onderzocht en niet gevaarlijk blijkt. De afzettingen in het gebied zijn opgeheven.

Autoriteiten ontvingen dinsdagochtend om 11.22 uur vanuit de ambassade een telefoontje dat een verdacht pakketje was gevonden, meldde de Noorse politie.

Nepbom

Later bleek dat het om een nepbom ging, die gebruikt was bij een oefening op de ambassade.

Een groot deel van de omgeving van het gebouw was afgezet. In het gebied met een straal van 500 meter liggen het koninklijk paleis, het ministerie van Buitenlandse Zaken, meerdere hotels, musea en appartementencomplexen. Die afstand is volgens de politie de standaardafzetting bij een autobom.

Volgens de Noorse krant Dagbladet was de koninklijke familie niet in het paleis aanwezig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf is niet ontruimd geweest.

Regeringskwartier

Tientallen politiewagens en ambulances stonden in de straten rond de Amerikaanse ambassade en het koninklijk paleis. Het regeringskwartier, waar op 22 juli vorig jaar een autobom afging, bevindt zich op 1,5 kilometer afstand van het ontruimingsgebied.

Ook het centraal treinstation van Oslo en de Noorse vliegvelden liggen buiten de gevarenzone en functioneren normaal.

Tientallen politieagenten evacueerden een ondergronds station vlakbij de ambassade. Surveillancewagens vroegen met luidsprekers mensen te vertrekken en kregen hulp van militairen bij de ontruiming.

Verdacht pakketje Oslo