NEW DELHI - In India zijn dinsdag drie grote elektriciteitsnetwerken overbelast geraakt, waardoor ongeveer 600 miljoen inwoners zonder stroom kwamen te zitten.

Het noordelijke elektriciteitsnetwerk bezweek voor de tweede dag op rij. Bovendien viel dinsdag in het oosten en noordoosten de stroom uit. Dat meldden Indiase media.

Maandag hadden 300 miljoen mensen in negen staten al last van de stroomstoring. Die werd 's avonds verholpen, maar in de nacht van maandag op dinsdag raakte het elektriciteitsnetwerk opnieuw overbelast.

De stroomstoringen zorgen voor chaos in het openbaar vervoer. Metro's en treinen kunnen niet langer rijden.

Beloven

Het bedrijf dat de stroomvoorziening verzorgt, belooft dat de 670 miljoen mensen in het noorden en oosten van het land binnen enkele uren weer stroom hebben. ''We werken hard. Ik heb er vertrouwen in dat we om 19 uur (15.30 Nederlandse tijd) het probleem hebben verholpen'', zei de directeur van staatsdistributeur PowerGrid.

De bestuurder sprak sussende woorden. ''Onze boodschap aan de mensen is dat ze in veilige handen zijn. We doen dit al jaren'', liet hij weten.

Piekuren

Hoewel slechts 60 procent van de Indiase bevolking is aangesloten op het elektriciteitsnet, kan het land de belasting in de piekuren niet aan. Burgers en bedrijfsleven roepen de Indiase overheid op tot het hervormen van de energiesector. Niet alleen is er een energietekort in het land, maar ook wordt er veel elektriciteit illegaal afgetapt.

Enorme stroomstoring treft India