AMSTERDAM - De radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada gaat dinsdag bij het Britse Hooggerechtshof opnieuw pleiten voor zijn vrijlating.

De Jordaanse Qatada, die wordt omschreven als een leidende figuur van Al-Qaida in Europa, wordt vastgehouden in een strengbeveiligde gevangenis in afwachting van de beroepszaak over zijn uitlevering aan Jordanië.

Qatada is in Jordanië bij verstek veroordeeld voor het beramen van twee bomaanslagen en het land wil hem opnieuw berechten. Groot-Brittannië staat aan de zijde van Jordanië, maar Qatada beweert dat hij in Jordanië zal worden gemarteld.

Beroepszaak

In mei oordeelde een beroepscommissie al dat Qatada zijn beroepszaak, die staat gepland voor oktober, niet in vrijheid mag afwachten. Volgens de beroepscommissie zou het 'uitzonderlijk problematisch' zijn als Qatada tijdens de Olympische Spelen op vrije voeten zou zijn. Qatada is tegen deze uitspraak in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft al gezegd zich 'uit alle macht te verzetten' tegen vrijlating van Qatada. Het ministerie noemde het beroep dat Qatada heeft aangetekend 'een wanhoopspoging'.