BRATISLAVA - Slowakije wil dat de vermeende nazi-oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary door Hongarije wordt uitgeleverd, zodat hij in Slowakije kan terechtstaan.

Dat heeft de Slowaakse minister van Justitie Tomas Borec maandag gezegd. Borec heeft een rechtbank in Slowakije gevraagd zich te buigen over de mogelijke uitlevering van Csatary.

De 97-jarige werd bijna 2 weken geleden opgepakt door de autoriteiten in Hongarije. Hij is voorlopig onder huisarrest gezet.

Politiecommandant

Csatary was tijdens de Tweede Wereldoorlog politiecommandant in het plaatsje Kosice, dat destijds in Hongarije lag maar nu in Slowakije. Daar zou hij betrokken zijn geweest bij de deportatie van bijna 16.000 Joden naar concentratiekamp Auschwitz.

''Dit is een van de laatste kansen die wij hebben om misdaden uit de Tweede Wereldoorlog te bestraffen'', zei minister Borec.

''Ik stel er persoonlijk belang in dat Laszlo Csatary na een gedetailleerde en snelle studie van alle factoren door een Slowaakse rechtbank wordt uitgeleverd aan Slowakije en de cel ingaat.''