CENTENNIAL - James Eagan Holmes, de enige verdachte van de bloedige schietpartij op 20 juli in een bioscoop in Aurora, is aangeklaagd voor 24 gevallen van moord en 116 gevallen van poging tot moord.

De moordpartij kostte aan twaalf personen het leven, 58 raakten gewond. De aanklachten zijn verdubbeld, omdat Holmes niet alleen wordt vervolgd voor moord en poging tot moord, meldde nieuwssite 9News uit Colorado.

Justitie klaagt hem voor ieder geval ook aan wegens de wrede onverschilligheid waarmee hij het vuur op de slachtoffers zou hebben geopend.

De slachtoffers vielen toen een achter een gasmasker schuilgaande man op 20 juli het vuur opende in de bioscoopzaal. Op dat moment vond een eerste vertoning van de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises plaats.

Aanhouding

De vuurwapens waarmee het bioscooppubliek werd beschoten zijn in de maanden voorafgaand aan de moordpartij door Holmes aangeschaft, zeiden de aanklagers. Anderhalve minuut nadat de schutter het vuur had geopend, werd Holmes bij de achteruitgang van de bioscoop door de politie aangehouden.

Holmes, die maandag aanwezig was in de zwaar beveiligde rechtbank, wordt ook vervolgd wegens bezit van explosieven. In het appartement van de verdachte trof de politie na de schietpartij tal van boobytraps aan.

Geestelijke toestand

Juridisch deskundigen denken dat het proces zich zal toespitsen op de vraag of de moordpartij Holmes op basis van zijn geestelijke toestand kan worden aangerekend.

De zorgvuldige voorbereidingen die de schutter had getroffen, waaronder het aanbrengen van een grote hoeveelheid explosieven in zijn appartement, wijzen op een aanslag met voorbedachten rade, zegt Sam Kamin, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Denver. Dat maakt het voor de verdediging moeilijker haar cliënt krankzinnig te laten verklaren.

Uit documenten van de rechtbank bleek vrijdag dat Holmes onder behandeling was van een aan de universiteit verbonden psychiater. Hoe lang hij de psychiater bezocht en voor welk probleem hij onder behandeling was, is niet bekendgemaakt.

Pakketje

Op 23 juli, drie dagen na de schietpartij, namen de autoriteiten een pakketje in beslag dat in de postkamer van de faculteit waar Holmes studeerde was gevonden. Al vlug meldden Amerikaanse media dat het pakketje een notitieboekje bevatte met beschrijvingen van een aanslag.

Wie deze informatie naar de media lekte, is niet bekend, maar justitie sprak van onjuiste berichtgeving, omdat het pakketje op het moment van de berichtgeving nog niet zou zijn geopend.

Als blijkt dat Holmes wel bij zijn verstand was toen de schietpartij plaatsvond, kan hij de doodstraf krijgen. De aanklagers in het proces beslissen de komende weken of zij de hoogste straf tegen hem eisen.

Batman-schutter aangeklaagd