KIEV - Ex-premier Joelia Timosjenko, die in de gevangenis zit, wordt de symbolische leider van haar partij bij de parlementsverkiezingen in oktober in Oekraïne.

Dat bleek maandag bij het begin van de verkiezingscampagne.

Op een congres in Kiev besloot een coalitie van oppositiepartijen Timosjenko boven aan de lijst te zetten. Wettelijk is dat verboden, omdat de kieswet bepaalt dat gevangenen niet op de kandidatenlijst mogen staan.

Een Oekraïense rechtbank veroordeelde Timosjenko in oktober tot 7 jaar celstraf wegens machtsmisbruik. Velen spreken echter van een door president Viktor Janoekovitsj geïnitieerd politiek proces om zijn belangrijkste rivale uit te schakelen.

Oranjerevolutie

Timosjenko was een van de hoofdrolspelers tijdens de Oranjerevolutie eind 2004, die een einde maakte aan het autoritaire bewind in Oekraïne. Later werd ze premier. In 2010 verloor ze de presidentsverkiezingen van Janoekovitsj, een vertegenwoordiger van het op Rusland gerichte oude bewind.

De oud-premier wordt overigens in een ziekenhuis behandeld voor rugklachten. Internationaal was er veel ophef over een incident waarbij ze door haar bewakers zou zijn geslagen.