KIEV - De omstreden taalwet die vorige maand tot rellen in Oekraïne leidde, is maandag definitief aangenomen door het Oekraïense parlement.

Dat gebeurde nadat leden van de oppositie boos de vergaderzaal hadden verlaten.

Het wetsvoorstel beoogt het Russisch in grote delen van het land tot tweede officiële taal te maken, naast het Oekraïens.

Parlementsvoorzitter Volodimir Litvin stuurt het wetsvoorstel nu naar president Viktor Janoekovitsj. Als die het voorstel ondertekent, treedt de wet in werking.

Het parlement kwam speciaal terug van vakantie om over het wetsvoorstel te stemmen.

Timosjenko leider

Ex-premier Joelia Timosjenko, die in de gevangenis zit, wordt de symbolische leider van haar partij bij de parlementsverkiezingen in oktober in Oekraïne. Dat bleek maandag bij het begin van de verkiezingscampagne.

Op een congres in Kiev besloot een coalitie van oppositiepartijen Timosjenko boven aan de lijst te zetten. Wettelijk is dat verboden, omdat de kieswet bepaalt dat gevangenen niet op de kandidatenlijst mogen staan.

Een Oekraïense rechtbank veroordeelde Timosjenko in oktober tot 7 jaar celstraf wegens machtsmisbruik. Velen spreken echter van een door president Viktor Janoekovitsj geïnitieerd politiek proces om zijn belangrijkste rivale uit te schakelen.