BOEKAREST - Premier Victor Ponta van Roemenië legt zich erbij neer dat de kiezers zijn aartsrivaal, president Traian Basescu, niet hebben weggestemd.

''Ik zal niet de confrontatie met hem zoeken. Iedereen verliest als wij blijven vechten'', zei Ponta maandag.

Eerder maandag toonde Ponta zich nog onverzoenlijk. Hij zei dat Basescu zijn legitimiteit had verloren en wilde niet meer met de president spreken. ''Waarover moet je het hebben met een man die door de Roemenen is afgewezen?''

De Roemenen konden zondag stemmen over de positie van Basescu. Hij was geschorst door het parlement, omdat hij te veel macht naar zich toe zou trekken. De opkomst bij het referendum was zo laag, dat de stemming niet geldig was. Van de kiezers die wel kwamen opdagen, stemde meer dan 85 procent voor de afzetting van Basescu.

Eerste reactie

Basescu zei in een eerste reactie dat de kiezers een ''staatsgreep'' hebben verijdeld. Het referendum over het lot van Basescu was onderdeel van de procedure die Ponta met steun van het parlement in gang heeft gezet. Ponta vond dat Basescu te veel macht naar zich toe trok.

De inmiddels geschorste Basescu had zijn aanhangers opgeroepen het referendum te boycotten, omdat het pas geldig zou zijn bij een opkomst van minstens 50 procent. Hij noemde de volksstemming een verkapte staatsgreep van ''sommige onverantwoordelijke politici''.