AMSTERDAM - De verklaring van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, is absoluut onacceptabel.

Dat heeft Saeb Erekat, naaste medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maandag gezegd.

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, dat in 1967 door Israël werd veroverd, als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De meeste landen, waaronder ook de Verenigde Staten, erkennen de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël niet. Om die reden staan de meeste buitenlandse ambassades in Tel Aviv.

Toespraak

Zondag zei Romney in een toespraak dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Daarnaast zei hij, als hij president zou zijn, ernstig te overwegen om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem. Met deze uitspraken schaart Romney zich achter twee belangrijke wensen van Israël.

Erekat noemde de uitlatingen van Romney volstrekt onaanvaardbaar. Volgens Erekat zorgen 'dergelijke verklaringen en dergelijk beleid' ervoor dat de regio richting extremisme wordt gedwongen. Ook zijn de woorden van Romney in strijd met het Amerikaanse beleid, aldus Erekat.

Extremisme

"Uiteindelijk hebben de VS belangen in deze regio, ze hebben ambassades in 57 Arabische en moslimlanden. Ik denk niet dat ze dit allemaal willen opofferen voor dergelijke uitlatingen, enkel verontrustende verklaringen die extremisme in de regio versterken."

Maandag sprak Romney met zo'n veertig geldschieters over het verschil in vitaliteit tussen de Israëlische en de Palestijnse economie. Romney zei boeken te hebben gelezen en te hebben geput uit eigen kennis om hier een verklaring voor te vinden.

"Nu ik hier ben en uitkijk over deze stad en de verworvenheden van het volk van dit land in ogenschouw neem, herken ik de macht van in ieder geval cultuur en een aantal andere dingen", aldus Romney. Hij wees op het innovatieve klimaat voor het bedrijfsleven, het feit dat de joden in het verleden onder moeilijke omstandigheden het hoofd boven water wisten te houden en op de 'hand der voorzienigheid'.

Zere been

Ook dit was tegen het zere been van de Palestijnen. "Wat doet deze man hier? Gisteren (zondag, red.) verwoestte hij de vredesonderhandelingen door te zeggen dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, en vandaag zegt hij dat de Israëlische cultuur verder gevorderd is dan de Palestijnse cultuur. Is dat geen racisme? De Israëliërs en de Palestijnen zijn in een conflict verwikkeld, maar het zijn mensen, ze zijn gelijk, het is niet een betere cultuur of verder gevorderde cultuur", aldus Erekat.

"Het gaat om Israëlische bezetters en bezette Palestijnen, en dat is de reden dat de Palestijnen hun potentieel niet kunnen waarmaken."