BOEKAREST - Premier Victor Ponta van Roemenië blijft onverzoenlijk tegenover president Traian Băsescu. Ook al heeft de premier het referendum om de president naar huis te sturen verloren, toch heeft Băsescu volgens Ponta zijn legitimiteit verloren.

Bij de volksstemming zondag is niet de vereiste opkomst van 50 procent behaald. Nadat meer dan 97 procent van de stemmen was geteld, stond de opkomst op 46,13 procent, deelde de kiescommissie maandag mee.

''Hij (Băsescu) zal in het Cotroni (presidentieel paleis) blijven, maar hij zal niet langer legitimiteit hebben'', zei Ponta. Van de kiezers die opkwamen, stemde meer dan 85 procent voor de afzetting van het staatshoofd.

Ponta wil niet met de president spreken. ''Waarover moet je het hebben met een man die door de Roemenen is afgewezen?''

Boycot

Băsescu zei in een eerste reactie dat de kiezers een ''staatsgreep'' hebben verijdeld. Het referendum over het lot van Băsescu was onderdeel van de procedure die Ponta met steun van het parlement in gang heeft gezet. Ponta vond dat Băsescu te veel macht naar zich toetrok.

De inmiddels geschorste Băsescu had zijn aanhangers opgeroepen het referendum te boycotten, omdat het pas geldig zou zijn bij een opkomst van minstens 50 procent. Hij noemde de volksstemming een verkapte staatsgreep van ''sommige onverantwoordelijke politici''.