ANADAN - Syrische rebellen hebben maandag de inname van een belangrijke controlepost tussen Aleppo en de grens met Turkije gemeld.

De post ligt 5 kilometer ten noordwesten van de grootste stad in Syrië, waar de laatste dagen hevig wordt gevochten.

Generaal Ferzat Abdel Nasser, die vorige maand naar de rebellen overliep, liet weten dat de controlepost maandagochtend rond 5 uur (lokale tijd) is ingenomen. Door de verovering hebben de rebellen nu een directe route tussen de Turkse grens en Aleppo in handen.

De rebellen hebben zeven tanks en pantservoertuigen veroverd en een achtste voertuig vernietigd. Volgens de generaal zijn zes militairen gedood en zijn er 25 krijgsgevangen genomen. Ook vier rebellen zouden het leven hebben verloren.

Grens

Naar aanleiding van de verovering van de grensposten, heeft Turkije maandag een konvooi met militairen, raketten en tanks naar de zuidgrens met Syrië gestuurd.

De verwachting is dat de militairen Syrië niet binnengaan, maar enkel zijn ingezet om de grens tussen de twee landen te beveiligen. Vorige week woensdag sloot Turkije de grensposten met Syrië.

Overlopen

De plaatsvervangend politiechef van de stad Latakia in het westen van Syrië is overgelopen. De brigadegeneraal is met 11 andere officieren in het holst van de nacht van Syrië naar Turkije gevlucht. Dat zei een Turkse functionaris maandag.

Volgens de functionaris zijn de afgelopen 24 uur ongeveer 600 Syriërs de grens met Turkije overgestoken. In totaal vangt Turkije nu circa 43.500 vluchtelingen uit Syrië op.

Ontvlucht

De Verenigde Naties lieten zondag weten dat tienduizenden Syriërs de afgelopen dagen het land zijn ontvlucht. Alleen al uit de stad Aleppo zijn in 2 dagen tijd 200.000 mensen gevlucht na het zware offensief dat afgelopen weekend door het regeringsleger werd ingezet. Daarbij sneuvelden tientallen mensen.

Aleppo is economisch de belangrijkste stad, terwijl hoofdstad Damascus het politieke centrum van Syrië is. Aleppo telt normaal 2,5 miljoen inwoners.

Ondanks de gevaarlijke omstandigheden blijven het Rode Kruis, de VN en andere hulporganisaties proberen om de burgers in de stad te voorzien van onder meer eten.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier