NEW DELHI - Een enorme stroomstoring heeft in de nacht van zondag op maandag het noorden van India getroffen. Dat meldden Indiase media.

Inmiddels is in delen van de hoofdstad New Delhi en de deelstaat Uttar Pradesh de stroomvoorziening hervat. De autoriteiten verwachten dat iedereen pas tegen het middaguur weer elektriciteit heeft.

Naar schatting hadden meer dan 300 miljoen mensen in negen staten last van de storing. Ziekenhuizen en hulpdiensten in New Delhi moesten noodgedwongen gebruikmaken van generatoren. In veel grote steden vielen verkeerslichten uit, waardoor de ochtendspits chaotisch verliep.

Ook het openbaar vervoer in het noorden werd hard getroffen. Zo viel de metro in de hoofdstad New Delhi deels stil, waardoor mensen moeite hadden om op hun werk te komen.

Hoewel 40 procent van de ruim 1 miljard inwoners niet op het elektriciteitsnet is aangesloten, kan het land de belasting in de piekuren niet aan. Stroomstoringen korter dan 8 uur zijn niet ongewoon in India. De vertraging in de bouw van nieuwe centrales en de opening van nieuwe kolenmijnen is daaraan mede debet.

KLM

KLM zegt geen hinder te ondervinden van de stroomstoring. Een woordvoerder van KLM zei dinsdag dat het uitvallen van de elektriciteit in grote delen van het land geen gevolgen heeft voor de vliegtuigen op weg naar Indiase luchthavens.

Ook vliegtuigen afkomstig uit India hebben er geen last van. Mumbai, Delhi en Bangalore behoren tot de bestemmingen van KLM.

Obstakel

Marktleiders in India zeggen dat het elektriciteitstekort een obstakel is voor de economische groei. Volgens de minister van Stroomvoorziening, Sushilkumar Shinde, wordt er aan het elektriciteitsnetwerk gewerkt.

In 2014 moeten de netwerken aan elkaar zijn gekoppeld, zodat tekorten in een staat kunnen worden opgevangen door de stroomvoorziening in een andere staat.

Amerika

Volgens Shinde is het herstel van het elektriciteitsnetwerk goed verlopen, vergeleken met ontwikkelde landen. Hij noemt daarbij de stroomstoring in het oosten van de Verenigde Staten in 2003. "Het kostte Amerika 4 dagen om de elektriciteitsvoorziening te herstellen, ons elektriciteitsnetwerk is in orde."

De laatste langdurige stroomstoring was in 2001 en duurde 12 uur lang. Dat kostte de industrie ongeveer 90 miljoen euro door verloren productie.

Enorme stroomstoring treft India