DENVER - James Eagan Holmes (24), die op 20 juli 12 mensen doodschoot tijdens een Batman-première, wordt maandagmiddag om 17.30 uur (Nederlandse tijd) voorgeleid voor de rechter.

Hij hoort dan de aanklacht van het Openbaar Ministerie tegen hem.

Die bestaat mogelijk uit tientallen punten, één voor elke van de 12 doden en 58 gewonden. Ook wordt hij naar verwachting aangeklaagd voor de explosieven in zijn woning, die agenten of omwonenden hadden kunnen doden of verwonden.

Deze keer zijn geen televisiecamera's toegestaan bij de zitting. Bij de vorige keer kwam de student met zijn oranje geverfde haar moe en afwezig over. Miljoenen Amerikanen keken ernaar. Zijn motieven voor de bloedige daad blijven onduidelijk.

Verdediging

De verdediging kan tijdens de zitting een verzoek indienen om Holmes psychologisch te onderzoeken om te bepalen of hij terecht kan staan. Volgens berichten in Amerikaanse media was de amokmaker onder psychiatrische behandeling. Voor welke aandoening werd er niet bij vermeld.

Woning

De verdachte van de dodelijke schietparti stond op het punt zijn appartement uitgezet te worden. Dat stellen buren van Holmes.

Verschillende buren van Holmes vertelden persbureau Reuters dat Holmes was gestopt met zijn opleiding en daarom zijn studentenwoning moest verlaten. De 24-jarige zou negen dagen voor de schietpartij in de buurt hebben geïnformeerd naar alternatieve woonruimte.

Lees alles over de schietpartij in Denver in ons nieuwsdossier