JERUZALEM - Openbare meningsverschillen tussen de Verenigde Staten en Israël zijn een aanmoediging voor de vijanden van deze twee landen.

Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney zondag gezegd tijdens een toespraak in Israël.

Zonder de spanningen tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische leiders te noemen zei Romney dat hij nooit kritiek zou leveren op Israël en dat hij een trouw bondgenoot zou zijn van de joodse staat.

Romney sprak ook over Iran. Hij zei dat het 'absoluut noodzakelijk' is voor de VS te voorkomen dat Iran een kernwapen in handen krijgt.

Hoofdstad

In zijn toespraak noemde Romney Jeruzalem ''de hoofdstad van Israël''. Daarmee handelde hij in strijd met de consensus van de internationale gemeenschap.

Alle buitenlandse ambassades in Israël zijn in Tel Aviv en niet in Jeruzalem, uit protest tegen de illegale annexatie van het bezette Arabische Oost-Jeruzalem door de Joodse staat.

De gevoelige kwestie is een van de belangrijkste obstakels voor een vredesregeling in het Midden-Oosten. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad voor hun toekomstige onafhankelijke staat; Israël wil heel Jeruzalem als zijn ''eeuwige en ongedeelde hoofdstad'' houden.

Protest

De toespraak van Romney, zonder nuancering wat betreft de gemeentegrenzen, zal door menigeen worden opgevat als steun aan de Israëlische onderhandelingspositie.

De Palestijnen protesteerden dan ook meteen. ''Romneys verklaringen zijn schadelijk voor de Amerikaanse belangen in onze regio, en zij schaden de vrede, de veiligheid en de stabiliteit'', aldus vredesonderhandelaar Saeb Erakat.

''Ook als deze verklaring is gedaan tijdens de verkiezingscampagne in de VS, is zij onaanvaardbaar en wij wijzen haar compleet af. De campagne in de VS zou nooit ten koste moeten gaan van de Palestijnen'', aldus Erakat.

Obama

De huidige Amerikaanse president Barack Obama bracht in 2008 eveneens als presidentskandidaat een bezoek aan Israël. Toen zei hij: ''Jeruzalem zal de hoofdstad van Israël zijn.'' De Democraat maakte duidelijk dat de uiteindelijke status van de stad een kwestie was voor de vredesonderhandelingen.

Alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen