SEOUL - Noord-Korea heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd standbeelden van Kim Il-sung, de oprichter van het communistische land, te willen opblazen en dreigt met harde vergeldingsmaatregelen.

Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zondag bericht.

Pyongyang beschuldigt Zuid-Korea en de VS ervan een spion te hebben gestuurd om de standbeelden van Kim Il-sung op te blazen, hetgeen zal worden beschouwd als een 'oorlogshandeling'.

Volgens een verklaring van de Noord-Koreaanse Nationale Defensie Commissie zal Pyongyang in dat geval een ''krachtig fysiek tegenoffensief'' beginnen, aldus het KCNA.

Arrestatie

Vorige week arresteerden de Noord-Koreaanse veiligheidsdiensten een man die ervan wordt beschuldigd een standbeeld te willen opblazen. De verdachte, Jon Yong-chol, zei dat hij was benaderd door de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst die hem een beloning zou hebben beloofd.

In het stalinistische Noord-Korea is een grote persoonlijkheidscultus opgebouwd rond Kim Il-sung en diens zoon Kim Jong-il, de vader van de huidige leider Kim Jong-un. In april zijn in de hoofdstad Pyongyang twee gigantische beelden onthuld van het tweetal.

Harde toon

De laatste tijd slaat Noord-Korea weer een harde toon aan tegenover Zuid-Korea en de VS. Waarnemers menen dat Pyongyang een nieuwe kernproef wil uitvoeren, nadat een lancering van een raket in april was mislukt.