MOSKOU - De Russische brandweer probeert met blusvliegtuigen en duizenden manschappen controle te krijgen over de tientallen bosbranden die Siberië al dagen teisteren als gevolg van extreme droogte.

Het vliegveld van de stad Omsk werd gesloten wegens de dichte smog die er hing, zo meldde het Russische persbureau Interfax.

Veel inwoners van de steden in Siberië hebben ademhalingsmoeilijkheden wegens de dichte smog. Rond de stad Tomsk, waar het vliegveld ook enige tijd dicht moest, is de situatie volgens de centrale overheid weer onder controle. Maar volgens de lokale autoriteiten zijn er rond Tomsk in totaal meer dan 30 brandhaarden met een totale oppervlakte van 100 vierkante kilometer.

Veenbranden

Het is niet duidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen en of er huizen zijn afgebrand. Vrijdag maakte premier Dmitri Medvedev melding van een onbekend aantal doden, maar de regering heeft niet meer bijzonderheden bekendgemaakt.

De situatie herinnert aan de grote bos- en veenbranden van 2010, toen tientallen mensen omkwamen en veel mensen hun huizen in vlammen zagen opgaan. Moskou lag toen wekenlang onder een dichte deken van smog. Milieu-organisaties verwijten de overheid hiervan niets te hebben geleerd en geen effectief brandbeveiligingsplannen te hebben ontwikkeld.