JERUZALEM - Een hoge veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben ingelicht over een Amerikaans plan om Iran aan te vallen als dat land niet stopt met zijn nucleaire programma. 

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz zondag.

Het gesprek tussen Netanyahu en de nationale veiligheidsadviseur Thomas Donilon zou eerder deze maand hebben plaatsgevonden. De bedoeling van het gesprek was Israël te weerhouden zelf een aanval uit te voeren op Iran.

Tegengesproken

Israël heeft zondag tegengesproken dat een hoge veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ingelicht over een Amerikaans plan om Iran aan te vallen als dat land niet stopt met zijn nucleaire programma.

''Niets in dat artikel is correct'', aldus een eveneens anonieme Israëlische zegsman. Donilon zou volgens hem geen een-op-een gesprek met de Israëlische premier hebben gehad en ook geen plannen hebben gepresenteerd.

Romney

Het bekend worden van het gesprek valt samen met het bezoek van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney aan Israël. Romney zou zijn steun geven aan een preventieve Israëlische militaire aanval op het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft Romneys adviseur voor buitenlands beleid Dan Senor zondag gezegd.

Als Israël actie moet ondernemen om te voorkomen dat Iran de materialen produceert voor een atoombom, zou Romney dat besluit respecteren, zei Senor. Een dergelijk oorlogszuchtig standpunt werd niet eerder door Romney ingenomen.

Romney houdt zondag in Jeruzalem een toespraak waarin hij zal vertellen dat hij en de Verenigde Staten 'niet weg zullen kijken' van Iran. De mogelijkheid van een Amerikaanse aanval ligt ook 'op tafel'. Daarnaast staat een onderhoud met Israëls leiders op het programma.

Alle berichten over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in ons nieuwsdossier