AMSTERDAM – De minister van Buitenlandse Zaken van Rwanda beschuldigt het Westen ervan ontwikkelingshulp te gebruiken om Afrikaanse landen als kinderen te kunnen behandelen. De minister eist respect.

Mushikiwabo verwacht wel 'een klein beetje respect' van de Westerse landen. "Aan deze kind-ouder-relatie moet een einde komen", zegt zij. "Zolang de Westerse landen met geld boven onze hoofden blijven zwaaien zullen we nooit gelijk zijn."

Beschuldigingen

De VN beschuldigen Rwanda ervan te hebben geholpen bij de oprichting van rebellenbeweging M23. Ook zou Rwanda voor wapens en financiële steun hebben gezorgd.

Mushikiwabo zegt dat de beschuldigingen van de Verenigde Naties niet juist zijn. Volgens haar bestaat het type munitie dat zij aan de rebellen zouden hebben geleverd niet meer in Rwanda.

Nederland heeft net als Groot-Brittannië besloten de uitbetaling van steun aan het Afrikaanse land van deze maand uit te stellen. De Verenigde Staten besloten eerder al ruim 160 miljoen dollar aan militaire hulp in te houden.

Ontheemd

Door de opstand in Congo zijn de afgelopen drie maanden meer dan 260 duizend mensen ontheemd. De VN zijn in Oost-Congo aanwezig met een vredesmissie. Zij staan het regeringsleger bij in hun strijd tegen de rebellen.