ABU DHABI - President Bashar al-Assad moet niet ergens een veilige schuilplaats krijgen in ballingschap, maar berecht worden voor de bloedbaden waarvoor hij verantwoordelijk is.

Dit zei de leider van de belangrijkste Syrische oppositiekoepel SNC, Abdelbasset Sida, zondag (plaatselijke tijd) tijdens een persconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hij riep de bondgenoten van het SNC tevens op in te grijpen om verder bloedvergieten in Aleppo te voorkomen. Volgens Sida moet dat desnoods buiten de VN-Veiligheidsraad om gebeuren, die verlamd wordt door de veto's van Rusland en China.

Hij ziet een weg via een resolutie van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie, die zou worden ingebracht door de Arabische Liga.

Zelfbeheersing

De internationale Syrië-bemiddelaar Kofi Annan heeft zaterdagavond middels een verklaring de strijdende partijen in Aleppo opgeroepen tot "zelfbeheersing" om verder bloedvergieten te voorkomen. Hij vreest een ''op handen zijnde slag'' om de stad.

De toenemende troepenconcentraties in Aleppo tonen volgens de voormalige VN-topman aan dat de wereldmachten de handen ineen moeten slaan om de strijdende partijen tot een politieke oplossing te bewegen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

'Leger begint offensief Aleppo'