CAÏRO - De Egyptische president Mohammed Mursi heeft zaterdag kritiek gekregen van een verbond van rechtenactivisten.

Mursi zou een premier hebben gekozen die geen ervaring heeft en leiding geven zonder openheid van zaken te geven. Daarnaast zou hij liberale politieke groepen van zich hebben vervreemd.

Het Nationaal Front, een verbond van rechtenactivisten en seculiere en gematigde moslims die een leidende rol speelden bij de opstand tegen het regime van ex-president Hosni Mubarak, gispte Mursi omdat hij zich niet houdt aan de belofte die hij deed in zijn campagne om een regering van nationale eenheid te vormen.

Premier

Dinsdag verraste Mursi Egypte door de onbekende technocraat en voormalig minister van water Hesham Kandil te benoemen tot premier.

Velen zien Kandil als een politiek lichtgewicht. Mursi zelf is al een maand geleden beëdigd als president en waarnemers menen dat de vertraging een teken is dat Mursi en zijn Moslimbroederschap twijfelen over het benoemen van personen die op brede steun kunnen rekenen.

Niet transparant

Op een persconferentie zei het Nationaal Front dat de besluitvorming van Mursi 'niet transparant en niet helder' is. Hij zou daardoor een 'vertroebelde politiek' creëren. De leden van het Front herinnerden Mursi eraan dat hij de partijen die hem bij de verkiezingen aan de overwinning hielpen nog iets verschuldigd is.

De president heeft beloofd een regering te vormen waarin iedereen een plek zou krijgen en de benoeming van Kandil is volgens het Front dan ook niet verstandig.

"Het is verrassend dat de persoon die benoemd is niet voldoet aan de gestelde criteria en dit is de eerste indicatie van de richting die we op gaan", aldus Heba Raouf, een hoogleraar politieke wetenschappen en lid van het Nationaal Front. Ze had tevens kritiek op het overleg over de vorming van de nieuwe regering, dat achter gesloten deuren plaats zou vinden.

Geen zitting

De liberale partij Wafd, ooit een politieke bondgenoot van Mursi's Moslimbroederschap, verklaarde zaterdag geen zitting te willen nemen in de nieuwe regering. Een aantal ministers die in de huidige regering zitten, heeft ook al gezegd niet opnieuw beschikbaar te zijn voor een nieuw kabinet.

Alles de situatie in Egypte en het Midden-Oosten