MOSKOU - De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken verdedigde zaterdag het offensief van het Syrische leger tegen de opstandelingen in de stad Aleppo.

''Als de gewapende oppositie steden bezet zoals Aleppo, dan is het niet realistisch te verwachten dat zij (de regering) dit accepteert'', aldus Lavrov tijdens een persconferentie in Moskou.

''Hoe kan men verwachten dat de regering in een dergelijke situatie eenvoudig opgeeft en zegt: 'Dat was het, ik zat verkeerd. Breng me ten val en verander het regime. Dat is toch onrealistisch.'''

Waarschuwen

Wel waarschuwde Lavrov dat een tragedie dreigt in Aleppo en riep hij de Syrische regering op een eerste gebaar te maken naar de opstandelingen.

Rusland heeft herhaaldelijk beschuldigingen van de hand gewezen dat Moskou het regime van president Bashar al-Assad zou steunen. Moskou beweert neutraal te zijn en beschuldigt het Westen ervan de kant van de opstandelingen te hebben gekozen.

Asiel

Lavrov herhaalde zaterdag desgevraagd dat Rusland 'er niet eens aan denkt' Assad politiek asiel te verlenen. Dat meldt persbureau Reuters. Rusland heeft deze optie in het verleden al eerder van de hand gewezen en daar is volgens Lavrov geen verandering in gekomen.

Syrisch leger trekt Aleppo binnen

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier