MOSKOU - Rusland zal niet accepteren dat schepen die onder zijn vlag varen, worden geïnspecteerd in verband met verscherpte sancties van de EU tegen Syrië.

Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten. Hij benadrukte dat zijn land ook niet zal meedoen met nieuwe maatregelen tegen Syrië.

Vorige maand probeerde Rusland met een onder de vlag van Curaçao varend schip drie gevechtshelikopters en een luchtafweersysteem naar Syrië te brengen.

Het schip werd voor de kust van Groot-Brittannië tijdens een internationale actie tegengehouden, waarna het schip terugvoer naar Rusland. Het schip werd omgevlagd naar Rusland. Het transport is uitgesteld.

De EU verscherpte de sancties tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Zo werd onder ander het wapenembargo uitgebreid. Afgesproken werd dat strenger op het wapenembargo wordt toegezien door inspecties van schepen en vliegtuigen waarvan wordt vermoed dat er wapens mee worden vervoerd.

Rusland veroordeelde de nieuwe maatregelen. Die dragen bij aan een lucht- en zeeblokkade van een bondgenoot, aldus Moskou.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier