AMSTERDAM/BERLIJN - Duitsland schort de ontwikkelingshulp aan Rwanda op na aantijgingen dat de Rwandese regering de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo steunt.

Dat heeft het Duitse ministerie van ontwikkelingszaken zaterdag bekendgemaakt. Eerder al besloten Groot-Brittannië en Nederland de ontwikkelingshulp op te schorten.

Duitsland zou tot 2015 21 miljoen euro overmaken aan Rwanda. Dit is nu op de lange baan geschoven.

De Duitse minister van ontwikkelingszaken Dirk Niebel zei te eisen dat Rwanda volledig meewerkt met deskundigen van de Verenigde Naties die een onderzoek zijn gestart. "De aantijgingen moeten volledig opgehelderd worden en het moet duidelijk zijn dat Rwanda geen steun verleent aan illegale milities in het oosten van Congo", aldus Niebel.

De Verenigde Staten besloten eerder al ruim 160 duizend dollar aan militaire hulp in te houden en Scandinavische leden van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank hebben de uitbetaling van 31,6 miljoen euro aan steun uitgesteld tot september.

Het Rwandese ministerie van buitenlandse zaken verklaarde vrijdag de 'haastige beslissingen op basis van dunne bewijzen' te betreuren.

Helpen

In een rapport van de VN wordt Rwanda ervan beschuldigd te hebben geholpen bij de oprichting van rebellenbeweging M23. Bovendien zou Rwanda wapens en financiële steun hebben geleverd. Dit is in strijd met VN-sancties.

De opstand in het oosten van Congo heeft geleid tot het ergste geweld in jaren. Meer dan 260 duizend mensen zijn de afgelopen drie maanden ontheemd geraakt. De strijd trekt een zware wissel op de VN-vredesmissie in Oost-Congo.