DENVER - De man die vorige week een bloedbad aanrichtte tijdens een Batman-première werd behandeld door een psychiater van de Universiteit van Colorado.

Dat schrijven de advocaten van schutter James Holmes in rechtbankdocumenten die vrijdag naar buiten zijn gebracht. Het is niet bekend waarom hij de psychiater bezocht.

De psychiater is Lynne Fenton. Zij is gespecialiseerd in schizofrenie en andere geestesziektes, en begeleidt studenten van de universiteit. Holmes studeerde tot voor kort aan de instelling.

De Amerikaanse zender Fox News meldde woensdag dat Holmes de schietpartij had aangekondigd in een notitieblok dat aan een psychiater van de universiteit was gestuurd. Het boekje stond ''vol details hoe hij mensen zou vermoorden’’, zei een politiebron. Mogelijk lag het blok een week ongeopend in een postkamer.

Vertrouwelijk

Volgens de advocaten zijn de contacten tussen psychiater en patiënt vertrouwelijk. Door het uitlekken van het blok komt het recht van Holmes op een eerlijk proces in gevaar, zeggen ze. Bovendien zou het niet als bewijsmateriaal tegen Holmes gebruikt mogen worden.

Holmes drong vorige week vrijdag via een nooduitgang de bioscoopzaal van Aurora binnen. Daar was de eerste vertoning van de Batman-film The Dark Knight Rises. Hij gooide twee gasgranaten en begon wild om zich heen te schieten. Daardoor vielen 12 doden en 58 gewonden.

Kort na de schietpartij werd Holmes gearresteerd. Hij zei dat hij de Joker was, de slechterik uit de Batman-serie. Zijn motief is nog niet duidelijk. Tijdens de eerste voorgeleiding maandag oogde Holmes afwezig en vermoeid.

Holmes moet maandag weer voorkomen. Dan worden de aanklachten tegen hem bekend. Vermoedelijk wordt hij vervolgd voor 12 moorden en 58 pogingen tot moord. Hij zou de doodstraf kunnen krijgen.

Alles over de schietpartij bij Denver in ons dossier